Właściwości soli kłodawskiej i himalajskiej
Więcej szczegółów o soli kłodawskiej niejodowanej
Sól to składnik potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie cechy ma niejodowana sól kłodawska oraz sól himalajska? Dlaczego warto stosować je w gastronomii?
Różowa sól himalajska – jakie mikroelementy zawiera?
Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie podbija smak posiłków. Pomimo, iż nadużywanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozsądne dawki (nie więcej niż 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla poprawnego działania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną i podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż szacowanych na ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo cennych pierwiastków i minerałów, m.in. cynk, żelazo czy potas, a przy tym jest pozbawiony szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale wpływa na smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym
Sól kłodawska niejodowana natomiast to artykuł o dużym poziomie czystości – zawiera 97% chlorku sodu i jest kapitalnym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest cennym źródłem żelaza, magnezu czy wapnia, a więc składników niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, tym samym nie zatraca swoich cech i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]