biały barszczKuchnia i gotowanie Robienie zakupów 

Popularne polskie dania – kilka słów o żurku i barszczu białym

Obecnie coraz rzadziej jemy obiady złożone z dwóch dań. Przez chroniczny braku czasu, co generuje pragnienie natychmiastowego nasycenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie na rzecz potraw uprzednio serwowanych zwykle jako to większe danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, jak np. barszcz biały oraz żurek, zostaną z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśli osobiście przyrządzamy je już tylko okazjonalnie, to cały czas są one stałym punktem w menu restauracji oraz gospód z polską kuchnią, a także są obligatoryjnie podawane w trakcie obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.

Żurek to nie barszcz biały – co odróżnia te potrawy?

Kiedy spyta się obywatela polski o białą zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to błyskawicznie przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób często nie widzi najważniejszej różnicy między tymi daniami, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały gotuje się z zakwasu z mąki pszennej, zaś żurek – na zakwasie na mące żytniej. To jednak nie wszystko, co dzieli te zupy, niemniej powinno się wyraźnie zaakcentować, że nie ma jednej kanonicznej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Gotowanie jest wszak sztuką, a każda potrawa odzwierciedla umiejętności kucharza oraz jego osobiste smaki. Co jednak da się wskazać to fakt, iż w barszczu białym z reguły znajdziemy więcej grzybów i warzyw. Zabiela się go również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można zastosować sok kapusty kwaszonej bądź z ogórków kwaszonych. Z kolei z żurkiem sprawa jest bardziej skomplikowana, bo w ramach tej grupy zup można wydzielić trzy rodzaje:
– zawiesisty, kwaśny żur przygotowywany z reguły ze sporą ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami kartofli;
– niezbyt zawiesisty, lekki żurek, zabielany hojnie śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go zazwyczaj z jajkiem i chlebem;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki zalewa się zakwasem żytnim albo chlebowym.

Nie musisz robić samemu bazy na barszcz biały i żurek

Preparacja zakwasu na wypunktowane wyżej zupy nie jest trudne, choć nie każdemu wyjdzie za pierwszym podejściem. Na blogach kulinarnych znajduje się dziesiątki przepisów na zakwas, z których warto skorzystać. Używając jednak samodzielnie zrobiony zakwas powinno się przewidzieć gotowanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. W związku z tym, gdy chrapka np. na żurek zaatakuje was niespodzianie, można wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na przygotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych stacjonarnych, jak i online, bez problemu znajdziemy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, dzięki którym przyrządzimy smakowity barszcz biały i tradycyjny żurek śląski lub staropolski.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Podobne