Nie tylko ogórek kiszony – o domowych kwaszonych przetworach z warzyw
Kiszonki kupisz na artmankiszonki.pl.
Kiszonki są tak silnie związane z tradycyjną kuchnią polską, że w naszym odczuciu jest to wyłącznie słowiański rarytas, sporadycznie przygotowywany w pozostałych rejonach świata. Lecz kiszone przetwory warzywne lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale też w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.
Z jakiego powodu kiszone przetwory warzywne cieszą się popularnością?
Według historyków proces zabezpieczenia pokarmów poprzez ich zanurzenie w solance, w zlewie z octu lub w soli, znany jest ludziom od przeszło czterech tysiącleci. Ta metoda prawdopodobnie nie została odkryta w Europie, a w rejonie antycznej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, gdyż niskie pH roztworu, w którym jest ona zanurzona, blokuje namnażanie się bakterii gnilnych. Parę wieków temu była to perfekcyjna metoda, żeby wydłużyć czas przydatności do spożycia ryb, mięsa i warzyw nawet o kilka miesięcy. W wyniku tego wynikł zwyczaj przygotowywania m.in. kiszonek z warzyw z myślą o jesieni oraz zimie. Kiszone przetwory od zawsze znane są z aspektów prozdrowotnych, co rzecz jasna jest potwierdzone. Mają one m.in. sporo witaminy C, stąd też marynarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszone warzywa, sporadycznie cierpieli z powodu gnilca. Ciekawostką jest, że w języku polskim kwaszonki warzywne nazywa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza dla zwierząt przykładowo z rzepaku i kapusty.
Smak kiszonych przetworów z warzyw bywa inny w rozmaitych krajach świata
Najczęściej spotykanym warzywem kwaszonym jest ogórek, rozpoznawany właściwie na wszystkich kontynentach, także w USA oraz w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów z warzyw nie jest zbytnio popularna. Tymczasem ogórki kwaszone są tam bodaj najbardziej lubianym uzupełnieniem sandwiczy, hot-dogów i burgerów. Nad Wisłą prócz ogórka, równie popularne są kiszona kapusta i buraki, z których korzysta się do przygotowania zup oraz surówek. Niemniej jednak nie tylko te warzywa da się kisić. W pozostałych rejonach świata kisi się m.in. cebulę, fasolkę szparagową oraz owoce (przykładowo gruszki).
Ocet i Solanka zmieniają smak oraz teksturę warzyw, nadając im kwasowość i chrupkość. Kwaszonki nie tylko z warzyw, z czasem lat stały się podstawą albo ważnym dodatkiem do tysięcy przepisów lokalnych. Warto wiedzieć, iż smak kiszonek może być inny w poszczególnych regionach świata, ponieważ jest on zależny od dodatków do zalewy, których używa się w procesie kwaszenia. W związku z tym ogórek wyprodukowany wedle typowego polskiego przepisu, będzie smakował odmiennie niż ten wyprodukowany np. w Indiach.
Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]