Kuchnia i gotowanie Robienie zakupów 

Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!

Jeśli szukasz ogórków kwaszonych, odwiedź ten adres.

Na kanapce, w sałatce warzywnej, w zupie lub w formie surówki do drugiego dania – ogórki kiszone w naszej kuchni spożywamy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, ponieważ kiszonki są zarówno pyszne, jak i zdrowe.

Kwaszone ogórki – zakiś je sam albo kup gotowe

Ogórki kwaszone to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest nadzwyczaj łatwe. Wykorzystuje się do tego duże gliniane garnki albo drewniane beczki, w których ogórki zalewa się solanką. Później stawia się pojemnik na co najmniej kilkanaście dni w chłodnym miejscudo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Amatorzy niezbyt kwaśnych smaków mogą zjeść ogórki już po paru dniach – takie ogórki zwiemy „małosolnymi”. W najprostszej recepturze do solanki wraz z ogórkami dorzuca się czosnek i koper, aczkolwiek walory smakowe ogórków kwaszonych można wzbogacić też różnymi dodatkami, między innymi cząstkami papryki, liśćmi laurowymi czy gorczycą. Naturalnie nie każdy ma czas czy dużo miejsca w kuchni, aby samodzielnie zrobić takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje też piwnicą lub spiżarką, w której może magazynować przetwory w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, iż należy zrezygnować z ogórków kwaszonych – w dowolnym momencie możemy dostać je w sklepie na wagę bądź w niewielkich opakowaniach, np. w pojemnikach albo w workach foliowych, które bez problemu da się schować w lodówce.

Czy należy jeść kwaszone ogórki?

Od wieków powszechnie wiadomo, że sfermentowane warzywa korzystnie oddziaływają na ludzki układ pokarmowy. I to prawda, gdyż razem z kwaszonkami spożywamy dobroczynne bakterie, które pozytywnie wpływają na florę przewodów pokarmowych i obniżają ich pH, wspomagając w ten sposób proces trawienia. Lecz na tym nie koniec! Kiszone ogórki nie są kaloryczne (dostarczają ledwie 12 kcal w 10 dag), a przy tym zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę K1, C i A, a także wiele minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to przykładowo wapń, magnez, żelazo, potas i cynk. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? Jeżeli nie przeszkadzają cierpkie smaki, polecamy nie wylewać jej po zjedzeniu kwaszonek, tylko dodać ją do zupy ogórkowej albo wypić, gdyż w czasie kwaszenia witaminy przedostają się częściowo do soku. Należy jednak zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach znajduje się bowiem pokaźna ilość soli.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Podobne