Czy soki z kiszonych warzyw są zdrowe?
Więcej o soku z kwaszonych buraków.
Kiszonki wykorzystuje się w rodzimej kuchni od wieków. Od kilku lat jednak notorycznie mówi się też o właściwościach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z kapusty oraz buraków. To wręcz tzw. super żywność, która coraz częściej pojawia się na półkach marketów w alejkach z przetworami.
Sok z kiszonej kapusty – czy należy go regularnie spożywać
Zapewne każdy z nas będąc dzieckiem spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same przyrządzały kiszoną kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu kapusty nierzadko przynosiły swoim wnukom kubeczek z sokiem, mówiąc, że sok jest cierpki, ale niesłychanie zdrowy. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to w zasadzie bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witamin z grupy B, A, C oraz E, jak również rozmaite minerały, jak np. potas, żelazo oraz sód. Wiele osób może mieć trudności z przystosowaniem się do cierpkiego posmaku tego soku, ale powinnyśmy wypijać go cyklicznie, bo wypłukuje toksyny z organizmu, jest on bakterio- i grzybobójczy, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, dzięki czemu może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej poleca się również osobom, chorym na anemię ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet z tak zdrowym napojem nie wolno przesadzać – wystarczy spożycie mniej więcej 250 mililitrów soku na dzień.
Sok z kwaszonych buraków jest równie prozdrowotny!
Sok z kwaszonych buraków jest kolejnym odżywczym sokiem, który stosujemy od zawsze w kuchni i który spożywamy też jako zdrową przekąskę. Zawiera on mnóstwo witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność organizmu: podnosi koncentrację, obniża ciśnienie, a zarazem zapobiega zaparciom. Pomimo że buraki cechują się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go pić osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się aczkolwiek jego konsumpcji kobietom karmiącym piersią oraz w ciąży, jak również osobom cierpiącym na schorzenia nerek bądź reumatyzm.
Jeśli nie posiadasz umiejętności, aby przygotować soki z kiszonek na własną rękę, możesz nabyć je w swoim sklepie albo założyć na nie zamówienie bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednakże, że tego typu soki należy przechowywać w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]