Barszcz czerwony – zdrowa i niskokaloryczna zupa
Zobacz, gdzie kupić barszcz z butelki.
Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to zupa wyłącznie na święta, którą jemy przeważnie w czasie Wigilii bądź dużych rodzinnych spotkań. W domach, w których tradycja podawania posiłków z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach nie tylko w postaci zupy, ale również jako dodatek do niektórych potraw.
Barszcz czerwony – zdrowa zupa obiadowa, lecz także smakowita przekąska
Zdaje się, iż barszcz czerwony to banalny do przygotowania wywar z buraków, który ogólnie nie jest dość pożywną potrawą. Jednakże właśnie jego nieco słodki, a równocześnie kwaśny aromat powoduje, że bardzo dobrze dopełnia się on z innymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest mnóstwo – jedni zalewają nim pierogi z grzybami, kapustą lub mięsem, pozostali przedkładają jajko, kiełbasę oraz ziemniaki. Barszcz czerwony to doskonałe danie na obiad, lecz także apetyczna przekąska albo ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy bardzo dobrze pasuje do drożdżówki z mięsnym farszem lub chrupiącego krokieta z grzybami.
Trzeba zaakcentować, że barszcz czerwony, o ile nie został zabielony śmietaną, nie jest zupą zbyt tuczącą. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, bowiem dostarcza organizmowi witaminę C oraz witaminy z grupy B, mangan, kwas foliowy, jak również dużo żelaza, dlatego rekomenduje się go anemikom. Z kolei ze względu na fakt, iż bazą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie z reguły spożywa się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Zakwas z kiszonych buraków na barszcz czerwony – kup lub zrób sam
Nie powstał uniwersalny przepis na barszcz czerwony – każdy kucharz korzysta z własnych ulubionych dodatków i odmiennie doprawia tę zupę. Jedni kochają pikantny barszcz, mocno pieprzny, inni wsypują do niego łyżeczkę cukru, żeby uwydatnić naturalny słodkawy aromat buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, gdy przyrządza się go na bazie zakwasu. Zupa na zakwasie z kwaszonych buraków ma mocniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a jednocześnie dostarcza organizmowi więcej pożytecznych składników odżywczych. Zakwas z kiszonych buraków można oczywiście przygotować osobiście, jednak proces fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa w okolicach siedmiu dni. Jeśli jednak raptem nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – po prostu kup butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub przez internet.
Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]