Nasze porady 

Dżem gruszkowy – przepisy Thermomix

Dżem gruszkowy to niezwykle smaczna i aromatyczna propozycja dla miłośników słodkich przysmaków. Doskonały dodatek do chleba, naleśników, ciast i innych słodkich wypieków, który nie tylko poprawi smak Waszych ulubionych dań, ale również wprowadzi Was w świat owocowych kulinarnych uniesień. W dzisiejszym wpisie przedstawimy przepisy na dżem gruszkowy przy użyciu niezastąpionego urządzenia Thermomix.

Właściwości zdrowotne gruszek

Gruszki są owocami o bogatej zawartości składników odżywczych, które przyczyniają się do ich pozytywnego wpływu na zdrowie:

  • wspomagają trawienie dzięki pektynom, 
  • wspierają układ odpornościowy (witaminy C, K i B)
  • zawierają silne antyoksydanty: flawonoidy i antocyjany.
  • regulują ciśnienie krwi i są korzystne dla serca, głównie dzięki zawartości polifenoli, redukujących ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
  • wspierają prawidłowe krzepnięcie krwi (witamina K).

Warto więc w sezonie spożywać te owoce na surowo, a na zimę przygotować z nich przetwory, zwłaszcza pyszne dżemy.

Klasyczny dżem gruszkowy – przepis Thermomix

Klasyczny dżem składa się tylko z trzech składników: gruszek, cukru oraz cytryny (soku i startej skórki). Jeśli chcesz dodać mu wspaniałego aromatu, to polecamy wykorzystać do tego ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy. 

Składniki:

  • dojrzałe gruszki – 1 kg
  • cukier – 500 g (lub mniej wg preferencji)
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • opcjonalnie: laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Akcesoria:

Przygotowanie:

  1. Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne, owoce pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Włóż pokrojone gruszki do miski Thermomixa, dodaj cukier, skórkę i sok z cytryny. Jeśli używasz wanilii, dodaj także ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy.
  3. Uruchom Thermomix i ustaw program na 30 minut, temperaturę na 100 stopni Celsjusza, a prędkość mieszania na „Mieszaj 1”.
  4. Po upływie czasu zmniejsz prędkość mieszania na „Mieszaj 2” i gotuj gruszki przez około 10-15 minut, aż dżem zgęstnieje.
  5. Gdy dżem osiągnie odpowiednią konsystencję, przelej go do wcześniej wyparzonych słoików i dokładnie zakręć. Do przelania wykorzystaj lejek do słoików, który ułatwia napełnianie słoika, zmniejszając ryzyko rozlania.
  6. Pozostaw słoiki do ostygnięcia.
  7. Udekoruj słoiki etykietami i kapturkami/serwetkami do słoików.

Gotowy dżem przechowuj w chłodnym, suchym miejscu. 

Dżem gruszkowy z cytryną i imbirem – przepis Thermomix

Jeśli lubisz dżemy rozgrzewające, o korzennym aromacie, to do klasycznego przepisu dodaj świeży, starty imbir. To świetna propozycja na zimowe wieczory.

Składniki:

  • dojrzałe gruszki – 1 kg
  • cukier – 500 g (lub mniej wg preferencji)
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • świeży imbir – 2 cm.

Akcesoria:

  • Thermomix
  • słoiki na przetwory
  • zakrętki do słoików
  • lejek do słoików
  • etykiety samoprzylepne
  • serwetki na słoiki.

Przygotowanie:

  1. Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne, a owoce pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Włóż pokrojone gruszki do miski Thermomixa, dodaj cukier, skórkę i sok z cytryny oraz starty imbir.
  3. Uruchom Thermomix i ustaw program na 30 minut, temperaturę na 100 stopni Celsjusza, a prędkość mieszania na „Mieszaj 1”.
  4. Po upływie czasu zmniejsz prędkość mieszania na „Mieszaj 2” i gotuj jeszcze przez około 10-15 minut, aż dżem zgęstnieje.
  5. Gorący dżem przelej do wcześniej wyparzonych słoików. Do przelania wykorzystaj lejek do słoików, który ułatwia napełnianie słoika, zmniejszając ryzyko rozlania.
  6. Dokładnie zakręć słoiki i odstaw do ostygnięcia.
  7. Udekoruj je etykietami i serwetkami.

Dżem gruszkowy z cynamonem – przepis Thermomix

Kolejną bardzo aromatyczną propozycją jest dżem gruszkowy z dodatkiem cynamonu. To połączenie idealne. Jeśli chcesz poczuć bardziej świąteczny klimat, to możesz dodać także kardamon, anyż i goździki.

Składniki:

  • dojrzałe gruszki – 1 kg
  • cukier – 500 g (lub mniej wg preferencji)
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • cynamon – 1 łyżeczka.

Akcesoria:

  • Thermomix
  • słoiki na przetwory
  • zakrętki do słoików
  • lejek do słoików
  • etykiety samoprzylepne
  • serwetki na słoiki.

Przygotowanie:

  1. Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne, pokrój owoce na mniejsze kawałki.
  2. Włóż pokrojone gruszki do miski Thermomixa, dodaj cukier, skórkę i sok z cytryny oraz łyżeczkę cynamonu.
  3. Uruchom Thermomix i ustaw program na 30 minut, temperaturę na 100 stopni Celsjusza, a prędkość mieszania na „Mieszaj 1”.
  4. Po upływie czasu zmniejsz prędkość mieszania na „Mieszaj 2” i gotuj jeszcze przez około 10-15 minut, aż dżem zgęstnieje.
  5. Gorący dżem przelej do wcześniej wyparzonych słoików. Do przelania wykorzystaj lejek do słoików, który ułatwia napełnianie słoika zmniejszając ryzyko rozlania.
  6. Dokładnie zakręć słoiki i odstaw do ostygnięcia.
  7. Udekoruj je etykietami i serwetkami.

Przepisy na dżem gruszkowy z Thermomix są proste i szybkie do wykonania, a efekt końcowy zachwyci Was swoim smakiem i aromatem. Polecamy je wypróbować i delektować się pysznym dodatkiem do śniadań, podwieczorków oraz deserów.

Smacznego!

Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Dzem-gruszkowy-przepisy-Thermomix/177

Podobne