Kuchnia i gotowanie 

Obwarzanki krakowskie – małopolska tradycja

Znajdź obwarzanki krakowskie.

Posiadają niepowtarzalny smak, wyglądają bardzo ciekawie, a kupić je możemy tylko w jednym miejscu w Polsce. O czym piszemy? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są symbolem dawnej stolicy naszego kraju oraz dumą krakowskich piekarzy. Z jakiego względu szczycą się tak ogromnym uznaniem? W jaki sposób wypieka się obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przyjeżdżający do Krakowa na początku chcą spróbować akurat opisywanego smakołyku?

Kiedy wymyślono obwarzanki krakowskie?

Tradycja wyrabiania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie XIII wieku. W kronikach pierwszy raz pojawiły się wiek po tym, kiedy zauważono, że przepadała za nimi królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je jedynie w okresie przed Wielkanocą, jednak później na stołach pojawiały się także w pozostałych porach roku. W XV stuleciu władca Jan Olbracht wydał dokument, według którego mogli wytwarzać je tylko krakowscy piekarze. Podobną rzecz zrobiła pięć stuleci później UE, wpisując je do spisu produktów tradycyjnych.

Receptura obwarzanków krakowskich

Obwarzanki posiadają formę okręgu z łatwo zauważalną plecioną powierzchnią oraz wielkość w granicach 15 centymetrów. Obwarzanki krakowskie od stuleci wytwarzane są w myśl identycznej receptury. Ich nazwa oraz unikalny aromat są skutkiem obwarzania. Po wyjęciu z wody obwarzanki krakowskie posypuje się dodatkami – na przykład sezamem lub serem – i wkłada do piekarnika.

Nasze dane adresowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]

Podobne